2023TENTOONSTELLING 'VERWEVEN LEVEN' IN DE NIEUWE RUIMTE
Bioloog en kunstfotograaf Ineke van Middelkoop is ‘Kunstenaar van de Maand’ in November bij ‘Stichting Nieuwe Ruimte’ aan de Oranjestraat 36a in Velp t.o. Café d’Oranjeboom. Ineke werd geraakt door de tekeningen van Sjef van de Molen en de keramische vormen van Moniek van de Ven. Voor Huub en Adelheid Kortekaas staat hun hele oeuvre in het teken van de plant. Zij zijn de andere exposanten in November. De expositie is te bezoeken op de zondagen 5, 12, 19 en 26 November 2023 van 12.00 - 17.00 uur. De opening is op 5 November om 15.00 uur en zal verricht worden door Sjaak van ‘t Hof, voorzitter van Stichting ‘de tuin van Sjef’. Er is muziek van Sebastiaan Stevens en Saskia van Leendert zal gedichten voorlezen gebaseerd op foto’s van Ineke. Klik hier voor meer informatie over Stichting Nieuwe Ruimte.

NIEUWE PLANTEN IN DE STAD: FLORA IN HET URBANE DISTRICT
Donderdagavond 21 september geeft Cor van Hoften (coördinator plantenwerkgroep KNNV afd. Arnhem) een presentatie over planten in de stad. Steden zijn al sinds mensenheugenis aan verandering onderhevig. Een ding staat vast, ze groeien! Logisch want er komen steeds meer mensen bij die allemaal willen wonen en velen graag in een stad. Steden worden gekenmerkt door steen en asfalt. In zo’n omgeving verwacht je niet veel natuur maar het tegendeel is het geval. Uit studie blijkt dat in deze urbane gebieden de flora en fauna de laatste 25 jaar enorm zijn veranderd. Op plantengebied is het inmiddels een eigen floradistrict geworden. Deze avond worden uw ogen geopend voor wat er allemaal groeit en bloeit in de stad.
Aanvang 20.00 uur.
Graag per mail opgeven met hoeveel personen u wilt komen.
E-mail: Info@detuinvansjef.nl
Entree: € 5,-


MONUMENTENDAG
Zaterdag 9 september worden er van 13.00 tot 17.00 uur in de tuin rondleidingen gegeven en is de expositie te bezichtigen in het kader van Open Monumentendag. Dit jaar is het thema immaterieel erfgoed.
Klik hier voor informatie over Open Monumentendag van de gemeente Rheden.

> VLEERMUIZEN: LEZING EN WANDELING
Op vrijdag 18 augustus geeft Herman Heskamp, vleermuizenspecialist, een presentatie over vleermuizen gevolgd door een wandeling.
Aanvang: 19u30. Koffie en thee staan klaar vanaf 19.15
Entree: € 5,-
Bij slecht weer (regen en harde wind) wordt de lezing/wandeling naar donderdag 24 augustus verplaatst.
Graag per mail opgeven met hoeveel personen u wilt komen. E-mail: Info@detuinvansjef.nl

Mystiek en mysterieus. twee woorden die het leven van vleermuizen beschrijven. Mystiek, voorbij de normale menselijke perceptie van horen, zien en voortbewegen. Vliegen met je handen, kijken met je oren en slapen aan je voeten beschrijft het leven van de vleermuis. Mysterieus is zijn nachtelijke verschijning en zijn onhoorbare grillige vlucht aan de avondhemel. Onhoorbaar voor het menselijk gehoor maar de techniek staat ook niet stil zodat we het geluid toch hoorbaar kunnen maken. Een presentatie over de bouw, hun leefwijze en waar ze verblijven, gevolgd door een wandeling langs de vijvers en straatjes in de buurt om hun geluid te registreren.BOTANISCH TEKENEN KNNV
In het kader van de internationale week van de biodiversiteit organiseert het KNNV Arnhem twee workshops botanisch tekenen in de bezoekersruimte van de Tuin van Sjef. Deze workshops worden gegeven door Angelique Krijnen en worden voorafgegaan door een korte (half uur) rondleiding in de Tuin van Sjef door Cor van Hoften.
Op zondag 21 mei om 10 uur start de eerste rondleiding gevolgd door de workshop die tot 12 uur duurt. Om 13 uur volgt de tweede rondleiding en daarna de workshop tot 15 uur. Er zijn geen kosten aan deze workshops verbonden. Er wordt gezorgd voor koffie/thee. Opgeven bij KNNV Arnhem: webmaster@arnhem.knnv.nl

TUINBEZOEK
Zondag 7 mei en 18 juni is de tuin van 13.00 tot 17.00 uur te bezoeken. Er worden dan rondleidingen gegeven. Ook kunt u dan de tentoonstelling bezichtigen met kunst en jeugdtekeningen van Sjef.

2022


TENTOONSTELLING KUNST EN JEUGDTEKENINGEN SJEF VAN DER MOLEN
Zoals de meesten van jullie weten was Sjef (1945-2014) niet alleen een allesweter op het gebied van planten en dieren, maar ook een begenadigd kunstenaar. Een deel van zijn kunstwerken is gemeentelijk bezit, maar die zijn nu tijdelijk te zien in de ontvangstruimte van de tuin.

Naast deze kunstwerken heeft Sjef ook in zijn jeugd (zijn 5e jaar tot 20e levensjaar) veel tekeningen gemaakt. Gelukkig zijn veel hiervan bewaard gebleven en van data voorzien. We hebben de coronapauze kunnen gebruiken om zo’n 120 van deze jeugdtekeningen te selecteren en op thema (vogels, vlinders, waterdieren, insecten e.d.) in te lijsten. Deze prachtige selectie jeugdtekeningen, die nooit eerder is vertoond, laat duidelijk de ontwikkeling van Sjef (Sjeffie) als aankomend kunstenaar en amateurbioloog zien. Op zondagmiddag 20 november is er van 13.00 tot 16.00 uur weer de mogelijkheid om de tentoonstelling van kunst en (jeugd)tekeningen van Sjef van der Molen te bezoeken. U kunt zich hiervoor telefonisch (06-28937906) of per e-mail (info@detuinvansjef.nl) aanmelden.

OPEN MONUMENTENDAG
Op zaterdagmiddag 10 en zondagmiddag 11 september zijn er tussen 13.00 en 17.00 uur rondleidingen door de tuin in het kader van Open Monumentendag. Ook is de expositie te bezoeken. Op www.openmonumentendag.nl/comite/rheden/ is te vinden welke plekken in de buurt nog meer geopend zijn. Op deze manier is een leuke route samen te stellen.

TUINBEZOEK
Zondag 19 juni is de tuin van 13.00 tot 17.00 uur te bezoeken. Ook kunt u dan de tentoonstelling bezichtigen met kunst en jeugdtekeningen van Sjef. Zie ook activiteiten.
MUZIEK AAN HUIS
Op 15 mei doen we mee aan "Muziek aan huis". Om 13.15, 14.30 en 15.45 geeft het voor ons bekende muziekensemble Bon Ton een optreden. Ze spelen Franse chansons en dan vooral de wat oudere. Meer informatie daarover is hier te vinden. Op deze site is ook de krant te vinden waarin alle deelnemende locaties en artiesten staan. Wij zijn nummer 32.
TUINBEZOEK
Zondag 24 april, 29 mei en 19 juni is de tuin van 13.00 tot 17.00 uur te bezoeken. Ook kunt u dan de tentoonstelling bezichtigen met kunst en jeugdtekeningen van Sjef.
TENTOONSTELLING KUNST EN JEUGDTEKENINGEN SJEF VAN DER MOLEN
Zoals de meesten wel weten was Sjef (1945-2014) niet alleen een allesweter op het gebied van planten- en dierensoorten maar ook een begenadigd kunstenaar. Een deel van zijn werken zijn in bezit van de gemeente. Wij mogen die tentoonstellen. We hebben daarom een tentoonstelling ingericht waarbij deze werken, maar ook de vele nog nooit vertoonde jeugdwerken, op een fraaie manier getoond worden. Op zondagmiddag 3 april is er van 13.00 tot 16.00 uur de mogelijkheid om de tentoonstelling te bezoeken. U kunt zich hiervoor telefonisch (06-28937906) of per e-mail (info@detuinvansjef.nl) aanmelden.

2021

OPEN MONUMENTENDAG 2021
Op zaterdag 11 en zondag 12 september doen we mee aan de open monumentendag. We zijn dan in de middag geopend van 13.00-17.00 uur en geven rondleidingen door de tuin. Ook kunt u de tentoonstelling met kunst en jeugdtekeningen van Sjef van der Molen zien. Om iedereen de gelegenheid te geven een goed beeld te krijgen van de tuin en de tentoonstelling, zorgen we ervoor dat de groepjes die worden rondgeleid niet te groot worden. Er zijn per middag drie rondleidingen die rond 13.15, 14.30 en 15.45 uur starten. Op elk van deze tijdstippen kunnen we ongeveer 16 mensen kwijt. Aanmelden hiervoor kan ter plaatse op de middag zelf.

2019


MUZIEK AAN HUIS
Op zondagmiddag 27 oktober wordt in Velp en Rozendaal het Muziek aan Huis Festival gehouden. Op die middag treden in 30 huiskamers muzikale talenten op voor dorpsgenoten. In onze tuin treden Sébastiaan en Lindy op. Zij spelen viool en hang.Vanuit de magische klanken van de hang, met daaroverheen de gevoelige snaren van de viool creëren zij een rijk droomlandschap. Speeltijden zijn: 13.30-14.00 15.00-15.30 en 16.30-17.00. De entree is vrij.

INFORMATIEMIDDAGEN AFKOPPELEN
In het kader van Operatie Steenbreek van de gemeente Rheden wordt er bij ons op vrijdag- en zaterdagmiddag 4 en 5 oktober van 14.00 tot 17.00 uur informatie gegeven over het afkoppelen van regenwater voor inwoners van Velp-Noord. Er is dan gratis advies te krijgen over infiltratie van regenwater. Dit betekent dat het regenwater in de grond terechtkomt en niet in de riolering. Dit belast de riolering minder en er ontstaat minder droogte. Tijdens deze middagen kan men zich opgeven voor een tuinbezoek om samen met een vrijwilliger van ons te kijken naar wat in uw tuin hiervoor de beste oplossing is.
Ook is er advies te krijgen over groene daken van Joke Hofstee (www.meergroenedaken.nl).

Voor informatie van de gemeente over dit project kijk hier.>LEZING BIJ BOEKHANDEL JANSEN EN DE FEIJTER
Op dinsdagavond 24 september geeft Marleen Malais een lezing over natuurrijke tuinen bij boekhandel Jansen en de Feijter. In deze lezing krijg je informatie over het belang van natuurvriendelijke tuinen en krijg je tips over hoe je in je tuin de biodiversiteit kunt vergroten. De lezing wordt gegeven in het kader van Ik Buurt Mee! en loopt vooruit op een actie waarbij gemeente en Tuin van Sjef samenwerken om problemen met wateroverlast om te zetten naar kansen voor je tuin en op deze manier droge perioden makkelijker te kunnen overbruggen. Opgeven kan via de link https://www.eenpassievoorboeken.nl/activiteiten/385-ik-buurt-mee-met-marleen-malais


OPEN MONUMENTENDAG

Op 14 en 15 september doen we mee aan de open monumentendag. We zijn dan open van 13.00-17.00 en geven op elk heel uur een rondleiding. Ook is er muziek. Voor meer informatie en andere open monumenten in de buurt, zie Open monumentendag.WORKSHOPS BOTANISCH TEKENEN
Op 6 juli en 31 augustus geeft Marianne Verschoor-Remerie workshops botanisch tekenen. Hier heeft u geen ervaring voor nodig. U leert de eerste kneepjes van het vak. Heeft u al ervaring dan is dit een heerlijke dag om samen met anderen te tekenen of schilderen.

6 juli 2019
De bloemenexplosie van het voorjaar is voorbij, maar de natuur is er niet minder om! Integendeel, veel planten hebben nu de mooiste vormen. Dat ene blad, die uitgebloeide bloem, de zaaddoos in wording, licht, schaduw.

31 augustus 2019
Er is verandering op komst. De lichtkleur verandert. Je ziet het. Je voelt het. Sommige planten staan nog in volle glorie of maken zich op voor hun feestje in de late herfst. Andere planten zijn al begonnen met hun aftakeling. En juist dan zijn ze vaak het mooist.
“Botanisch tekenen is het vastleggen van een moment in de ontwikkeling van een plant,” zei iemand ooit eens tegen mij. Geen mooier moment in het jaar om dat te laten zien dan eind augustus.

Programma
Vanaf 9.30 bent u welkom voor een kop koffie of thee. Na een rondleiding door de tuin gaan we de prachtige planten uit de tuin tekenen. Bij mooi weer tekenen we onder het afdak. Bij minder mooi weer zitten we binnen. Van 12.30 tot ca. 13.30 uur is er een lunchpauze. Vergeet niet om zelf uw lunch mee te nemen.

Hoe laat: 10.00 uur tot 16.00 uur
Kosten: €50,00 incl. materiaal, thee/koffie, excl. lunch (zelf meenemen)

Zie voor opgeven en betalen: www.marianneverschoor-remerie.nl.

VLEERMUIZEN: PRESENTATIE EN RONDWANDELING
Op woensdag 17 juli geeft Herman Heskamp, vleermuizenspecialist een avond over vleermuizen. We starten om 20.00 uur onder het afdak in de Tuin van Sjef met een presentatie, waarna we rondwandelen om vleermuizen te spotten. Om 19.45 bent u welkom en staan de koffie en thee klaar. Graag per mail opgeven met hoeveel personen u wilt komen. E-mail: info@detuinvansjef.nl. De entree is €5,00

Op 19 mei en 23 juni hebben we weer TUINDAGEN.
U wordt dan rondgeleid door onze tuin door de florakenners Nigel Harle en Cor van Hoften. Deze dagen zijn ook gratis te bezoeken voor leden van de Nederlandse Tuinenstichting. We staan vanaf maart 2019 in de Open Tuinen Gids van deze stichting. De tuin is te bezoeken vanaf 13.00 uur tot 17.00 uur en om 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 start er een rondleiding

Zondagmiddag 24 februari van 15 tot 18uur speelt BLUESSUM in onze bezoekersruimte. Entree 5,00 euro. Graag opgeven met hoeveel personen u komt via info@detuinvansjef.nl. Er is koffie en thee met hapjes. We zijn open om 14u30.

Bluessum speelt akoestische blues, waarin ook de slidegitaar te horen is. Naast authentieke nummers uit een ver verleden bevat hun repertoire nummers uit de zestiger en zeventiger jaren van de vorige eeuw.

De band bestaat uit Jan Prins, gitaar en zang, Kajo Koolen, bas en zang, Marcel Gunsing, slagwerk en Albert Overklift, op gitaar. De nummers worden door Jan Prins soms ingeleid met een historische anekdote of toelichting. Het oorstrelende bandgeluid van Bluessum wordt zoals altijd verzorgd door Jos Bos.

LEZING "WANDELEN VOORBIJ DE WOORDEN..."

Op zondagmiddag 10 februari neemt boekhandelaar Walter Jansen - sinds enige jaren ook verwoed wandelaar -u mee op zijn "wandeling voorbij de woorden". Hij liep afgelopen jaar o.a. van Velp naar Zwolle en wandelde tien dagen alleen door Lapland, Noord-Zweden.

Verwacht geen uitgesponnen lezing, geen mini-college over wandelen, geen stellige uitspraken, maar een tocht waarbij begin en eind langzaam uit beeld raken.
Vragen die voorbij komen, hebben te maken met onze band met de natuur, onze opvattingen over landschap en hoe wij ons verhouden tot de wereld om
ons heen. En vragen met betrekking tot levensbeschouwing en spiritualiteit.
Als u vragen minstens zo interessant vindt als antwoorden, bent u van harte uitgenodigd deze "wandeling" mee te maken.

De lezing begint om 15.00 uur en duurt ongeveer een uur. Vanaf 14.30 uur bent u welkom. Na afloop kunt u napraten met koffie en thee. De kosten hiervoor zijn 5 euro. Graag per mail opgeven met hoeveel personen u wilt komen op: info@detuinvansjef.nl.

2018

Wintermiddag met muziek en verhalen

Op zondag 16 december is er een middag met muziek en verhalen. Er is life muziek door het duo 'Joy & Sorrow' met René Schreur (gitarist, componist en tekstschrijver) en Ineke Kroes (zangeres). Moniek van de Ven leest verhalen voor. De middag begint om 15.00 uur en is ongeveer 17.30 uur afgelopen. Vanaf 14.30 uur bent u welkom. In de pauze is er koffie en thee en we sluiten af met een glaasje. De kosten hiervoor zijn 5 euro. Graag per mail opgeven met hoeveel personen u wilt komen op: info@detuinvansjef.nl.

gitarist

Onder water in vijver, sloot en plas; een presentatie over onderwaternatuur

Op zaterdagavond 17 november houdt Willem Kolvoort, onderwaterfotograaf, een presentatie over onderwaternatuur. De avond begint om 19.30 en is ongeveer 21.30 afgelopen. Vanaf 19.15 bent u welkom. Koffie en thee staan klaar. De kosten hiervoor zijn 5 euro. Graag per mail opgeven met hoeveel personen u wilt komen op: info@detuinvansjef.nl.

Workshop botanisch tekenen
Deze zomer draait in Museum De Zwarte Tulp in Lisse de expositie Botanical Art Worldwide, welke deel uitmaakt van een manifest van botanisch kunstenaars wereldwijd voor de biodiversiteit. Marianne Verschoor-Remerie is een van de deelnemers aan deze expositie. Zij vindt het een eer om in de Tuin van Sjef, waarin biodiversiteit van meet af aan hoog in het vaandel staat, een workshop botanisch tekenen te mogen verzorgen. Botanisch tekenen is het natuurgetrouw tekenen van een plant of bloem.
Tijdens deze workshop leert u een plantportret te tekenen. Beginners helpt Marianne op weg met de eerste kneepjes van het vak. Meer ervaren tekenaars begeleidt zij met advies.

Programma
Vanaf 9.30 bent u welkom. Na een rondleiding door de tuin gaan we in het huis of onder het afdak de prachtige planten uit de tuin tekenen. Van 12.30 tot ca. 13.30 uur is er een lunchpauze. Vergeet niet om zelf uw lunch mee te nemen.

De workshop is op zaterdag 28 juli 2018 van 10.00 uur tot 16.00 uur in De Tuin van Sjef, Boulevard 33 b, Velp.
Kosten zijn 50 euro incl. materiaal, thee/koffie, excl. lunch.
U kunt zich opgeven via de e-mail: info@marianneverschoor-remerie.nl of telefonisch: 0313-842720/06 14152735. Betaling uiterlijk 21 juli 2018 op rekeningnummer NL 39 TRIO 0254 8018 46 t.n.v. Atelier Bontzandoogje, o.v.v. de cursuscode WS 2018/1. Uw opgave is definitief nadat de overschrijving heeft plaatsgevonden.

Kijk voor meer informatie op de website van Marianne: http://marianneverschoor-remerie.nl/cursussenworkshops/.
expositie


Rondleidingen

Aanstaande zondag 17 juni van 13.00 tot 17.00 uur is er weer een tuindag met rondleidingen om 13u30 en 15u30 door Machteld Klees, redactrice van het tijdschrift Oase (blad voor natuurrijke tuinen) en Cor van Hoften, florakenner.

Op zondag 27 mei van 13.00 tot 17.00 uur is er een tuindag met rondleidingen om 13u30 en 15u30 door Nigel Harle en Marcel Bolten, beiden florakenners. Ook kunt u kijken naar een film over Sjef en zijn er mooie onderwaterfoto's van Willem Kolvoort te zien en te koop!

Op zondag 6 mei van 13.00 tot 17.00 uur is er een tuindag met rondleidingen om 13u30 en 15u30 door Nigel Harle en Cor van Hoften, beiden florakenners. Ook kunt u kijken naar een film over Sjef en zijn er mooie onderwaterfoto's van Willem Kolvoort te zien en te koop!

Koningsdag
Op vrijdag 27 april staan we met een kraam op de Rozendaalselaan. Daar verkopen we spullen en is informatie te halen over de tuin en toekomstige activiteiten. De opbrengst van de verkoop is uiteraard bedoeld voor het in stand houden van de tuin.

BLUESSEM speelt de blues
Op zondag 29 april van 15 tot 18 uur speelt BLUESSEM in onze bezoekersruimte. De entree is 5,00. Er is koffie en thee met hapjes.
Bluessem speelt akoestische blues, waarin ook de slidegitaar te horen is. Naast authentieke nummers uit een ver verleden bevat het repertoire nummers uit de zestiger en zeventiger jaren van de vorige eeuw.
De band bestaat uit Jan Prins, gitaar en zang, Kajo Koolen, bas en zang, Marcel Gunsing, slagwerk en Albert Overklift, op gitaar. De nummers worden door Jan Prins soms ingeleid met een historische anekdote of toelichting. Het oorstrelende bandgeluid van Bluessem wordt verzorgd door Jos Bos.


2017Muziek bij de buren Op zondag 10 december speelde Bon Ton bij ons in het kader van Muziek bij de Buren. Ze brachten de stemming er goed in. Tijdens de drie optredens die ze gegeven hebben, zijn ongeveer 40-50 mensen komen luisteren. En dat terwijl het echt winterweer was en er door de sneeuw geploeterd moest worden. Een groot succes dus. Hun uitvoering van Les feuilles mortes is op de video te beluisteren.Op zondag 10 december is Muziek bij de Buren (zie website). Ook in Velp en Rozendaal veranderen dan huiskamers in muziekpodia. Bij ons speelt "Bon Ton", 3 muzikanten die op een sfeervolle en informele manier een ode brengen aan het Franse chanson.

BENEFIETVERKOOP FOTO'S IN DE TUIN VAN SJEF!

De prachtige onderwater-foto's van Willem Kolvoort hangen nog steeds in onze nieuwe bezoekersruimte. Hoewel er al een flink aantal verkocht is, hangen er nog voldoende, mooie exemplaren om uit te kiezen. Daarom zijn we op zondag 19 november en zondag 26 november van 14.00 tot 17.00 uur weer open. Een mooie gelegenheid voor het kopen van een uniek sinterklaas- of kerstcadeau. Zondag 19 november wordt de middag opgeluisterd met gitaarmuziek van Joost Kemmink wat een extra reden is om langs te komen. Ook op Rheden.nieuws.nl is een aangekondiging van deze tentoonstelling te vinden.
De foto's zijn een gift van Willem Kolvoort en de opbrengst uit de verkoop ervan komt ten goede aan het beheer van de tuin en het huis.

Op zaterdag 7 en zondag 8 oktober van 14.00 tot 17.00 uur zijn er weer prachtige onderwaterfoto''s van Willem Kolvoort te zien en te koop in onze nieuwe bezoekersruimte.

Op zaterdag 30 september en zondag 1 oktober> van 14.00 tot 17.00 uur zijn er prachtige onderwaterfoto''s van Willem Kolvoort te zien en te koop in onze nieuwe bezoekersruimte.

ZONDAG 1 OKTOBER kunt u ook luisteren naar muziek van GERDA REIJNDERS, die op haar trekzak zal spelen.

Er volgen in oktober en november meer weekenden waarin het mogelijk is de foto's te bekijken en te kopen. Meer informatie daarover volgt later.

In augustus en september zijn er activiteiten met muziek en worden lezingen gegeven. Ook staat er een tentoonstelling met prachtige onderwaterfoto's van Willem Kolvoort gepland. Meer informatie daarover volgt later.

Zondag 30 juli is de tuin van 13 tot 17 uur te bezoeken. Dan zijn er rondleidingen om 13u30 en 15u30 door Nigel Harle en Cor van Hoften, beiden flora- en natuurkenners! In de bezoekersruimte kunt u kijken naar een documentaire over Sjef en naar bijzondere vondsten zoals schedels,schelpen,krabben en kreeften. We vertellen u daar graag over de bedoeling van de Stichting en de toekomstplannen voor deze tuin en het huis.

Koningsmarkt Velp: 27 april staan we met een grote kraam op de koningsmarkt aan de Rozendaalse laan in Velp. Daar kunt u informatie krijgen over de stand van zaken en onze toekomstplannen en we verkopen tweedehands spullen ten bate van de Tuin van Sjef.

2016


Op zaterdagmiddag 26 november (17.00-20.00) zijn er literaire voordrachten in de Tuin van Sjef. Tussendoor kan iedere bezoeker gedichten grabbelen met René Kijne en luisteren naar muziek van Henk de Jongh. Bea Swinkels leest voor uit de Metamorphosen van Ovidius, 2000 jaar oud en nog steeds actueel. Eric van der Donk houdt een voordracht uit De Uitvreter (Nescio). Piet Venhuizen vertelt over: De man die Sjef nooit ontmoette. Afsluitend leest Ann Glynn gedichten over Sjef van der Molen. In de stand van Boekhandel Jansen & De Feijter zijn boeken te koop over natuur en tuin. Ook zijn er korte rondleidingen door de spectaculair verlichte tuin. De entree is 10 euro, inclusief bijzondere, speciaal voor deze middag gemaakte hapjes, thee of koffie.

Het evenement is de laatste in van een serie van vijf. De opbrengst van alle activiteiten is bestemd voor de Stichting de Tuin van Sjef. Zie ook dit artikel in de Gelderlander.

Na drie succesvolle evenementen is aanstaande zaterdag 19 november mode het thema. Van 17.00 uur tot 20.00 uur is er een modeshow in de villa bij de Tuin van Sjef. Op deze dag wordt ook de opbrengst bekend gemaakt van de crowdfundingsactie en van de evenementen die tot nu toe georganiseerd zijn.

Wie zijn de modellen op de unieke modeshow? Dat is een goed bewaard geheim en blijft een verrassing. Maar enkele bekende gezichten zijn er in ieder geval bij.
In de pauze is kleding te koop van ontwerpster en presentatrice Betty van der Linden. Er is ook een expositie van kunstenares Sybrecht Bosker. Zij heeft in haar kunstwerken van acrylverf en zijde ook zaden uit de tuin van Sjef verwerkt. Gerda Reijnders zorgt met haar trekzak voor de muzikale omlijsting.
De entree is 10 euro, inclusief bijzondere, speciaal voor deze middag gemaakte hapjes, thee of koffie.

Na een enthousiast ontvangen muziekmiddag op 5 november staat in het weekend van 12 en 13 november kunst centraal. Ongeveer dertig kunstenaars uit de gemeente Rheden leveren ca. zestig kunstwerken. Op 12 november is er een kijkdag in het huis en de tuin van Sjef. De grote kunstveiling zelf is op 13 november in K13 met veilingmeester Kassiël Gerrits. Ook de gemeente Rheden werkt mee. Het klapstuk van de veiling is een tekening van Sjef van der Molen. Die is speciaal voor deze veiling beschikbaar gesteld uit de verzameling van de gemeente Rheden. Ook worden er vier zeldzame jeugdwerken van Sjef van der Molen verloot onder de veilingbezoekers.

De startprijzen van de kunstwerken variëren van veertig euro tot duizend euro. De werken zijn te zien op de kijkdag (12 november) in de tuin van Sjef. Daar is ook een mini-expositie met zes tekeningen van Sjef van der Molen te zien. De Velpse kunstenaar Gerrit van Middelkoop biedt, exclusief op deze kijkdag, vijf werken te koop aan.

Met medewerking van Adriaan van Esveld, Kassiël Gerrits, Aart Klinkhamer, Susanne Haag, Jasper van Deutekom, Riet Lieferink, Carmi Butteling, Sybrecht Bosker, Leon Mommersteeg, Norma van de Wijngaarden, Anne Reerink, Betty Disco, Sya de Nooyer, Jeanet Willems, Marike Farenhorst, Gerrit van Middelkoop, Klaas den Braven, Rob Chevallier, Kerry Brown, Miriam van der Linden, Ab Marte, Judith Brouwer, Pieter van de Pol, Gradus Verhaaf en anderen.
Zaterdag 12 november kijkdag (16.00 tot 20.00): Boulevard 33A in Velp (nabij de Achtsprong).
Zondag 13 november kunstveiling (14.00 tot 17.00): K13, Kastanjelaan 13 in Velp.
De entree is op beide dagen gratis. Loten kosten 2,50 per stuk, vijf voor 10 euro.

ZATERDAGMIDDAG 5 NOVEMBER (17.00-20.00) klinkt er live muziek in het huis en de tuin van Sjef. Er zijn optredens van Frank Schouten, Free IJssel Flow, Kassiël Gerrits, Gerrit van Middelkoop en Jan Prins. Ook zijn er korte rondleidingen door de spectaculair verlichte tuin. De entree is 10 euro, inclusief bijzondere, speciaal voor deze middag gemaakte hapjes, thee of koffie.

De reeks start op zaterdagmiddag 29 oktober (17.00-20.00). Op het programma staat theater in verrassende vormen. Hans Assink speelt ´Het hoofd is rond´ samen met Frank van Deelen, Frank Spaen en Michiel van der Steen. In de tuin duiken verrassende theateracts op zoals Hanni Stolker als bruid. Ook zijn er bijdragen van Gerda Reijnders & Marinus Jansen (L´eau Vive)en Ann Glynn en korte rondleidingen door de spectaculair verlichte tuin. De entree is 10 euro, inclusief bijzondere, speciaal voor deze middag gemaakte hapjes, thee of koffie.

Het evenement is de eerste van een serie van vijf. De opbrengst van alle activiteiten is bestemd voor de Stichting de Tuin van Sjef. Houdt voor meer informatie over het programma de website in de gaten.Zie ook dit artikel in de Gelderlander.

DINSDAGAVOND 11 oktober geeft Marcel Bolten, veldbioloog en kenner van zeldzame akker(on)kruiden, in het kader van Groen en Doen, om 20.00 uur een lezing/presentatie met als titel Is er nog toekomst voor akkeronkruiden? Vanaf 19u30 is de deur op Boulevard 33a open. Graag opgeven per mail: info@detuinvansjef.nl (maximaal 30/35 mensen).

DINSDAGAVOND 6 september geeft Willem Kolvoort, onderwaterfotograaf, in het kader van Groen en Doen, om 20.00 uur een lezing/presentatie over flora en fauna in de beken. Vanaf 19u30 is de deur op Boulevard 33a open. Graag opgeven per mail: info@detuinvansjef.nl (maximaal 30/35 mensen).

ZONDAG 11 september is de tuin te bezichtigen. Cor van Hoften, florakenner, geeft dan rondleidingen om 13u30 en 15u30. We zijn open van 13 tot 17 uur.

ZATERDAG 17 september doen we mee aan de Arnhemse Open Tuinen route (http://groenarnhem.nl). Van 12 tot 17 uur zijn we open op Boulevard 33a. Er worden rondleidingen gegeven door Nigel Harle, florakenner, en Marcel Bolten, veldbioloog. Vanaf 12 uur starten er ieder uur rondleidingen, de laatste is om 16 uur.

DONDERDAGAVOND 25 augustus om 19.30 uur geeft Herman Heskamp een lezing in het kader van Groen en Doen over vleermuizen en om 20u45 wandelen we rond de vijvers in onze Tuin en het villapark om de vleermuizen te spotten. Graag opgeven per mail: info@detuinvansjef.nl (maximaal 20 mensen). Open vanaf 19 uur.

ZONDAG 28 augustus geeft Nigel Harle, florakenner, rondleidingen om 13u30 en 15u30. Binnenshuis kunt u kijken naar een documentaire van Bas krijgsman over Sjef.

DINSDAGAVOND 6 september geeft, in het kader van Groen en Doen, om 20.00 uur Willem Kolvoort, onderwaterfotograaf, een lezing/presentatie over flora en fauna in de beken. Vanaf 19u30 is de deur op Boulevard 33a open. Graag opgeven per mail: info@detuinvansjef.nl (maximaal 30/35 mensen).

Ook 11, 17 en 18 september zijn er rondleidingen en activiteiten. De Tuin van Sjef vindt u aan de Boulevard 33a, 6881HP, Velp (vlakbij de Achtsprong).


ZONDAG 31 JULI geven Machteld Klees, redacteur van het Tijdschrift Oase (voor natuurrijke tuinen) en Nigel Harle, florakenner, rondleidingen om 13u30 en 15u30 uur.

ZONDAG 7 AUGUSTUS geeft Rob Graat, beheerder Heemtuin Presikhaaf, om 13u30 en 15u30 rondleidingen en drie muzikale vrienden van Sjef verrassen u met zang en muziek!

Op de ZONDAGEN 8 MEI, 22 MEI en 29 MEI zijn er van 13 tot 17 uur OPEN TUINDAGEN

ZONDAG 8 MEI geeft Nigel Harle, florakenner en medewerker tuinbeheer om 13 en 15 uur rondleidingen in de tuin. De middag wordt muzikaal opgeluisterd door Gerda Reijnders met haar trekzak van 14 tot 16 uur.

ZATERDAG 14 MEI staan we met een infostand bij de ingang van Simply Delicious, Parkstraat 2, 6881JE te Velp!

ZONDAG 22 MEI geeft Rob Graat, beheerder Heemtuin Presikhaaf om 13u30 en 15u30 uur rondleidingen in de Tuin van Sjef. Van 13 uur tot 15 uur speelt en zingt Bluesman tussendoor de blues voor de bezoekers.

ZONDAG 29 MEI geeft Nigel Harle, florakenner en medewerker tuinbeheer Tuin van Sjef rondleidingen om 13 en 15 uur. Gerda Reijnders met haar trekzak en Marinus Jansen met zijn trompet spelen samen om de tuindag muzikaal te omlijsten.

Opentuin zondag 24 april
Op zondag 24 april van 13 tot 17 uur bent u welkom bij onderstaande activiteiten georganiseerd door Stichting de Tuin van Sjef:

Binnenshuis kunt u kijken naar de documentaire over Sjef gemaakt door Bas Krijgsman en is er een expositie van bijzondere vondsten, zoals schelpen, schedels, stenen en andere naturalia; er is natuurlijk informatie over de crowdfunding en Truus Schennink, beheerder van de Tuin van Sjef vertelt u over het ontstaan van deze tuin en over de bedoeling van Sjef.

Gerda Reijnders zal met haar trekzak tussen 12.00u en 13.30u de middag muzikaal opluisteren.

Machteld Klees, medewerker tuinbeheer en redacteur van het tijdschrift Oase (voor natuurrijke tuinen) geeft rondleidingen om 13 en 15 uur.

De hele zomer van 2016 hopen we open tuindagen en andere activiteiten te organiseren! Wij houden U op de hoogte.

2015


Kerstverhalen en muziek
Acteur Eric van der Donk draagt een aantal Kerstverhalen voor van Carmiggelt, Daudet, Böll en Brandt. Deze worden afgewisseld met muziek van onder meer Ravel, Couperin en Pujol, gespeeld door Duo Aeolus: Jos Dingelhoff (fluit) en Anna Oerlemans (gitaar).
Lees meer...

Theater aan Huis
Lieve volgers, op 12, 13, 14 en 15 november is het Huis van Sjef een van de vier locaties voor een theatervoorstelling. Het onderdeel 'Ik denk mij een vrouw' speelt zich hier af. De voorstelling begint om 19.30 en kost een tientje. Natuur- en cultuurliefhebbers, komt allen! Reserveer via info@eenpassievoorboeken.nl.

Opentuinzondagen
Geniet van het najaar in de Tuin van Sjef! In oktober is er weer van alles georganiseerd de tuin!
Lees meer...

21 november 2016
De stand:
WE HEBBEN HET GEHAALD!

13 november 2016
De stand: € 260.000,00!

27 september 2016
De stand: € 242.000,00!

27 augustus 2016
De stand: € 230.000,00!

13 juli 2016
De stand: € 227.500,00!

5 mei 2016
De stand: € 221.000,00!

6 december 2015
De stand: € 209.500,00!

8 november 2015
De stand: € 195.000,00!

Artikel Gelderlander
Half jaar respijt voor De Tuin van Sjef

Artikel Regiobode
Tuin van Sjef krijgt nog half jaar kans

1 juli 2015
De stand: € 177.500,00!

25 juni 2015
De stand: € 172.400,00!

3 juni 2015
De stand: € 148.600,00!

27 mei 2015
De stand: € 141.250,00!

Vrijdag 29, zaterdag 30 en zondag 31 mei
De opening van de kunstkijktocht is vrijdag 29 mei om 19:30 door Gerrit van Middelkoop met de presentatie van de interactieve film over de leef- en werkruimte en tuin van Sjef van der Molen, een eerbetoon aan Sjef, gemaakt door Wouter Borre. Deze film is mogelijk gemaakt met subsidie van de gemeente Rheden.

Zaterdag 30 mei en zondag 31 mei zijn we het startpunt van de Rhedense Kunstkijktocht, van 11 tot 17 uur.

Tevens zijn er rondleidingen op zaterdag om 11 uur, 13 uur en 15 uur en op zondag om 13 en 15 uur door Nigel Harle, florist en medewerker tuinbeheer in de Tuin van Sjef. Op zondag is er van 11 tot 12 uur een miniconcert, gegeven door Saskia Bos en Martijn Tjoelker en hun leerlingen van de Vioolschool Bos & Tjoelker.


15 mei 2015
De stand: € 136.400,00!

10 mei 2015
De stand: € 119.700,00!

2 mei 2015
De stand: € 112.000,00!

27 april 2015
De stand: € 106.668,00!

22 april 2015
De stand: € 101.068,00!

18 april 2015
ook hier kun je ons nu vinden!

14 april 2015
De stand: € 86.968,00!

4 april 2015
De stand: € 80.500,00!

31 maart 2015
De stand: € 73.700,00!

29 maart 2015
Vroege Vogels heeft een item over de tuin uitgezonden

28 februari 2015
De Gelderlander heeft een artikel over de tuin geplaatst.